Frågan om vad kan vi lära av OECD:s tidigare expertutredningar aktualiseras av regeringens initiativ att tillsätta en internationell skolkommission. Regeringen har bett OECD att skapa en grupp av internationellt erkända skolforskare för att granska Sveriges utbildningssystem och komma med förslag på förbättringar. Den här typen av granskningar har OECD tidigare genomför i ett flertal länder, även i Sverige men då utifrån mer specifika aspekter. Ett aktuellt och nära exempel på ett mer vittgående samarbetet finns mellan OECD och Norge. Skillnaden mellan Sverige och Norge har emellertid varit väldigt stor vad gäller inte minst förvaltningen av skolan och det är inte rimligt att OECD:s experter kommer med samma samma synpunkter och förslag till Sverige. Det är heller inte säkert att det är experter tidigare associerade till OECD som väljs ut. Men det faktum att OECD ska ta fram lämpliga experter innebär rimligtvis ändå en viss styrning mot den typ av utvecklingsideal OECD står bakom. Det kan därför vara intressant att se vad OECD uppskattat respektive önskat mer av i sina tidigare studier av skolutvecklingen i Norge och i Sverige.
1988 genomförde OECD en analys av norsk utbildningspolicy (se vidare OECD 2002). En av huvudslutsatserna var att det i Norge saknats bra system för uppföljning och utvärdering av skolans resultat. Här har Norge traditionellt sett skiljt sig en hel del från Sverige i det att Norge, mer likt Finland låtit lärarna själva utvärdera sin verksamhet för sin egen skull. Dessutom har decentraliseringsgraden varit hög. Den nationella styrningen av den norska skolan ansågs även på andra punkter svag i Norge, t.ex. genom otydliga mål. Kritiken, eller synpunkterna, från OECD fick stora konsekvenser. Styrning och förvaltning kom att förändras med fokus på utvärdering och resultatuppföljning, särskilt i och med regeringsskiftet 2005 då staten stärkte tillsynen över skolan.
Norge bjöd in OECD:s experter igen 2010 med syfte att få belyst effekten av dessa satsningar. Inför den nya genomlysningen författade Utdanningsdirektoratet (Norska Skolverket) en egenvärdering Utdanningsdirektoratet, Country background report (2010).
Egenvärderingen låg till utgångspunkt för OECD:s följande granskning, men OECD:s experter genomförde även egna intervjuer (under en veckas besök). Efter ett år lämnades följande rapport OECD Reviews of Evaluation and Assessment in Education (2011) (eller i pdf). Rapporten ingick i en vidare internationell granskning där även Sverige granskades, vilket jag återkommer till, med fokus på utvärdering och bedömning: OECD Review on Evaluation and Assessment Frameworks for Improving School Outcomes.
De policyrekommendationer expertgruppen lämnade till Norge var (något förenklat):
- Fortsätt och förstärk arbetet med nationell kvalitetsuppföljning (NKVS).
- Utveckla tydligare lärandemål (betygskriterier) för att underlätta bedömningen av elever.
- Utveckla tydliga standards för vilken kompetens som krävs för att vara lärare/undervisa i specifika ämnen (jfr lärarlegitimation). Främja möjligheter till lärarfortbildning.
- Stärk skolledares kompetens att bedöma lärares arbete och skicklighet, samt att leda/utmana lärarna utifrån dessa bedömningar.
- Skapa tydliga karriärvägar för lärare med utgångspunkt i bedömning av deras skicklighet.
- Stärk den externa utvärderingen av skolorna men i syfte att utveckla ramverk för lokal självutvärdering.
- Utveckla utvärderingsverktyg för att bättre fånga arbetsprocesser i skolan och inte enbart resultat.
- Stärk den nationella resultatuppföljningen av kommunernas resultat.
- Utveckla resultatrapporteringssystemet så att det blir mer överskådligt (digitalt).
- Utveckla användningen av nationella prov så att det går att dra nationella slutsatser. (se s. 133ff.)
Överlag bedömdes dock Norge vara på rätt väg. Norge har också lagt vikt vid att balansera tillit och accountability vad gäller utvärdering och bedömning (se rapporten Balancing trust and accountability?- The Assessment for Learning Programme in Norway). Därmed bejakar man även OECD:s intresse för Bedömning för lärande (se här).
Sverige har inte haft samma policysamarbete med OECD som Norge, men i den motsvarande rapporten för Sverige ser vi liknande teman där Sverige överlag får beröm för att av sig själv så att säga slagit in på den rätta vägen: OECD Review of evaluation of assessment in education, Sweden. OECD pekar först på några styrkor och svagheter i Sverige (något förenklat):
- Sverige producerar mycket högkvalitativa data om sitt utbildningssystem men behöver bli bättre på att använda dessa.
- Det finns en stor tillit till den lokala nivån vilket främjar professionalism, men leder också till stora variationer i kvalitetsarbetet.
- Svenska bedömningar är allsidiga och såväl lärares bedömningar som nationella prov täcker in komplexa kunskaper. I de yngre åldrarna är bedömningarna främst formativa. Problemen uppstår i betygssättningen då svenska lärare rättar nationella prov själva.
- Det finns en hög tilltro till lärarna men de får litet professionellt stöd och feedback. Den svenska individuella lönesättning är relativt unik, men lärarna får snarare lön för ansträngning än prestation.
- Kopplingen mellan skolors/kommuners egna kvalitetsgranskningar och statens behöver stärkas. Den nationella kvalitetsgranskningen har fått för mycket slagsida åt skolinspektion vilket kan leda till att skolor inte uppfattar att deras kvalitetsarbete tas på allvar.
- Sverige producerar och offentliggör mycket data, men frågan är om data tjänar sina syften. För mycket tyngd ligger på betyg som resultatmått med den svagheten att lärarna själva producerar dessa resultat. Vidare saknas systematiska analyser på nationell nivå om prestationsskillnaderna mellan kommuner. (s. 8-10)
OECD följer upp sin analys av styrkor och svagheter med några konkreta råd:
- Sverige behöver en tydlig utvärderings och bedömningspolicy/plan som anger tydliga krav på utvärdering och bedömning på olika nivåer samt klargör ansvaret på de olika nivåerna. Sverige bör systematiskt kartlägga olika utvärderings och bedömningsmetoder och de kompetenser som idag finns i syfte att optimera bedömningspraktiken på olika nivåer.
- Sverige behöver stärka den kommunala uppföljnings och utvärderingskompetensen. Den policy som utvecklas på nationell nivå måste vara i samklang med kommunala behov av t.ex. resultatanalys.
- Öka reliabiliteten i de nationella proven med hjälp t.ex. av extern rättning.
- Det är lovvärt att Sverige fått tydligare kunskapskrav (Lgr 11) men det räcker inte utan staten behöver arbeta fram verktyg för lärares bedömningspraktik, t.ex. elevexempel för de olika kravnivåerna.
- Lärare behöver fortbildning i såväl summativ som formativ bedömning och särskilt vad gäller de dagliga formativa bedömningarna i klassrummet. Lärare i de yngre skolåldrarna behöver bli bättre på att tolka resultaten från diagnostiska prov.
- Sverige behöver formalisera hur lärare bedöms och värderas efter förtjänst så att det även blir tydligt vad som är en god undervisningspraktik.
- På lokal nivå måste det finnas utrymme för feedback, utvecklingsdialog och kollegialt lärande.
- Det behövs tydliga planer på skolnivå för hur lärares arbete ska utvärderas och bedömas.
- Sverige måste bli bättre på att bygga extern inspektion på intern självbedömning. Detta minskar kostnaden för inspektionen, ökar kvaliteten i den samt ökar motivationen hos skolor att utvärdera sig själva.
- Om den regelbundna inspektionen blir mer internt producerad via självbedömning kan den externa inspektionen fokusera på riskområden.
- Hjälp skolledare att bli bättre på att använda skolutvärderingar.
- Utforska olika sätt att förbättra den nationella uppföljningen via nationella prov, t.ex. genom sambedömning eller sampleutvärderingar.
- Sverige måste öka mobiliteten i sina resultatdata så att de enklare blir tillgängliga för systemets olika aktörer; mellan kommun och stat, mellan de statliga myndigheterna och mellan myndigheterna och forskning. (s. 10-14)
OECD:s Reviews of Evaluation and Assessment in Education var som sagt en stor internationell granskning som omfattade flera andra länder än Norge och Sverige. 2013 höll OECD en uppsummeringskonferens av projektet. Denna förlades till Norge, som uppenbart arbetat föredömligt med sina utvecklingsområden och ges möjlighet att visa upp The Norwegian Model (se här).
Norge har alltså varit en god elev till OECD vilket belönats enligt den måttstock OECD använder för att mäta skolresultat, PISA-undersökningen, och i enlighet med de ramverk OECD tagit fram för välfungerande utbildningssystem: OECD Review on Evaluation and Assessment Frameworks for Improving School Outcomes. Det intressanta är att Sverige i större utsträckning än Norge redan uppfyllt OECD:s grundläggande ”krav” på utvärdering och resultatuppföljning genom våra nationella prov, betygsstatisk offentligt via SIRIS/SALSA, nationell utvärdering och deltagande i internationella kunskapsmätningar, karriärvägar för lärare och yrkesstandards via lärarlegimtiationen. Det OECD pekar ut som våra förbättringsområden är snarare att se över hur vi använder de redskap vi både sedan länge och alldeles nyligen etablerat, att dessa harmonieras med varandra för olika systemnivåers syften samt att vi på alla nivåer i skolsystemet vidareutvecklar kompetensen att utvärdera och bedöma.
Vad den rapport, som väntas komma om drygt ett år ytterligare kan komma fram till utöver det vi idag redan idag vet är styrkor och svagheter ska bli spännande att se. Vilka ytterligare strängar har OECD på sin lyra? Det har ju inte precis saknats konkreta och tydliga förslag hittills. Kanske kommer det om ett år att handla om att se över hur och om dessa redan lagda förslag genomförts och vem som har haft ansvaret för det?
Tack för sansat inlägg! Visserligen vet vi att OECD genom sin roll är böjda åt ekonomism och rationalism, av typen mer uppföljning och resultatutvärdering, dvs de mantra vi levt med nu sen slutet av 80-talet. Men det finns exempel på att analytiker och forskare knutna till org. visat en större bredd och insikt om skolinstitutionens väsen och historia. Vilka experter som väljs blir väl ganska avgörande, och kanske också hur mycket OECD som org. vill peta i eller indirekt styra granskningens inriktning och slutrapport. Det finns kanske inte anledning till några större förväntningar men å andra sidan inte heller att döma ut detta på förhand. Även om vi tror att (även) detta initiativ är tänkt av vår utbildningminister att verka för den kurs han envist pläderat för.
För övrigt märker jag hos pedagoger och seriösa skolforskare idag en viss svajighet i synen på PISA som mätning och inte minst som indikator. Pisa säger givetvis inte allt och långt därifrån om vad svensk skola bidrar med, men huvudfrågan just är kanske ändå: säger den kraftiga nedgången något väsentligt om skolan, och om det samhälle den finns i?
Tack för kommentar!
Jag är helt enig att det är först när vi vet vilka forskare det är som ingår och under vilka premisser de ska verka som vi på allvar kan spekulera i vilka slutsatser de kan tänkas komma fram till. Jag kan dock tycka det är lite synd att man inte tydligare övervägda andra sätt att sätta samman en skolkommission. Det är ju rimligt att tänka sig att svenska forskare med kultur eller näringslivsfokus också hade haft ett och annat viktigt att bidra med. Skolan är ju som du skriver en del av samhället.
Det är självklart att vi inte ska relativisera PISA-resultaten men om vi ska hamna i sansade tolkningar måste vi också kunna kritisera dess validitet utifrån svenska förhållanden. Mätinstrumentet kan vi inte påverka längre men däremot tolkningen och det är utifrån den resultaten verkligen får konsekvenser, Viktigt då att alla perspektiv kommit upp till ytan.
Hej,
Läste din intressanta ”artikel” ovan. Har en fråga kopplat till detta. Efter annonseringen av att en internationell komission skall granska skolan skrevs på många ställen
”Att Sverige tar hjälp av utländska experter att granska den svenska skolan är ovanligt men inte unikt.
Förutom Grekland har även Norge, Danmark, USA och Skottland låtit sina utbildningssystem på motsvarande vis granskas av utländska experter, enligt uppgifter från utbildningsdepartementet och Skolverket.”
Vet du vilka specifika rapporter man refererar till? Har frågat Skolverket men inte fått något riktigt svar. Om du inte vet, har du något tips på vem som skulle kunna veta? Är det de tidigare granskningarna från OECD, där även Sverige ingått eller är det några andra granskningar?
Skulle vara intressant att läsa dessa.
Tacksam för svar.
Hej och tack för kommentarer!
Jag vet inte vilka rapporter det är som åsyftas. En kollega vid SU har skrivit en sådan rapport för OECD om Mexico. Du kan läsa om det här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskning-ska-radda-skolan
En sak som sannolikt inte kommer komma fram är, enligt en annan forskare i den länkade artikeln och tillika en av landets ledande psykometrier, Jan-Erik Gustafsson, någon kritik mot PISA-mätningarnas validitet i Sverige.
/Christian